Noves entrades

18/2/10

ELS MÒBILS A L'AULA



Classes a través dels mòbils: nou sector a explorar.

El món sencer està canviant els esquemes a l'hora d'impartir coneixements, i les tecnologies actuals ajuden a superar els impediments de desplaçaments, falta de recursos econòmics o diferències socials. D'altra banda, els mòbils estan entrant en un mercat nou amb totes les expectatives posades perquè creixi exponencialment. Així ho han explicat els ponents a la taula rodona del Mobile World Congress, titulada: "M-Education: Liberating the Classroom" (educació amb el mòbil: alliberar les aules).

Queda molta feina a fer, no obstant això, els fabricants dels aparells, els creadors de continguts, ONG i organismes públics ja creuen que és possible la formació d'educadors a distància a través de la telefonia mòbil o d'alumnes que tenen un interès a sortir de l'analfabetisme o a millorar el nivell d'una llengua estrangera, per exemple.

Nokia té actualment en marxa tres programes d'informació (Agricultura, Educació i Entreteniment) que funcionen a través d'SMS per a la població de l'Índia, Indonèsia, l'Àfrica i la Xina. La manera més senzilla i ràpida d'accedir a un mercat amb molts pocs recursos econòmics. "Un agricultor rep en el seu mòbil els preus del mercat del producte que ell comercialitza o la previsió del temps i això és de gran utilitat", ha explicat Dieter May, vicepresident de Mercats Emergents de Nokia. "No tenen ordinadors però es connecten a internet a través dels mòbils". Els preus dels serveis són assequibles i els missatges arriben en la llengua local.

BBC Janala és un servei estrenat fa un mes i mig a Bangla Desh per aprendre l'anglès amb els mòbils. "Amb només un missatge de veu es poden impartir lliçons, de diferents nivells, en 3 minuts", ha explicat Sara Chamberlain, directora del programa. "En poc temps es millora la pronunciació i s'obren possibilitats d'accedir a nous llocs de treball". Durant el poc temps que fa que està en marxa, milers de persones l'han provat i s'han descarregat un total de 26.000 lliçons des dels mòbils.

Per últim, Karen Coppock, vicepresidenta de la consultoria Vital Wave Consulting especialitzada en M-Education, ha mostrat la iniciativa Jokko, que s'està duent a terme al Senegal també amb SMS. "Els mòbils poden ser de gran ajuda en moltes parts del món. Només cal trobar el motiu i les empreses que col·laborin en els projectes".

Queda clar que, de moment, l'SMS és el servei estrella per ensenyar a través dels mòbils. És el més senzill i el més econòmic però el temps dirà si es pot fer educació en altres formats.