Noves entrades

2/2/09

Entrevista LES TIC/TAC A LA ZER


Ensenyament

Les escoles del Baridà-Batllia potencien les noves tecnologies
Notícia publicada el 2 de gener del 2009 a les 10:10. Arxivada a la categoria noves tecnologies

L'Eduard Isern és coordinador d’informàtica de la Zona d’Escoles Rurals (ZER) Baridà-Batllia, formada per les escoles de Lles, Martinet, Montellà, Prats i Prullans. Des de l’any passat, els alumnes de grau mitjà i grau superior d'aquestes escoles fan dues assignatures amb ordinador portàtil i hem volgut entrevistar al responsable del projecte, l'Eduard Isern, per conèixer-ne el seu funcionament i els objectius del treball realitzat. Entrevista feta per Guillem Lluch.

Què es busca amb aquest projecte?

Es vol fomentar i desenvolupar les noves tecnologies en un ambient rural on, per regla general, la seva implantació és força escassa. Els alumnes fan algunes assignatures amb PC Tablets (uns ordinadors portàtils adequats per a l’aprenentatge), i realitzen tota la feina amb l’ordinador. Això els permetrà acabar la primària amb uns grans coneixements d’informàtica, sobretot en l’ús d’internet, i de programes com el Word o el Power Point.

Quins tipus d’assignatures fan amb ordinador?

De moment fan Ciències Socials i Ciències Naturals. Són assignatures generals, és a dir que no fan una assignatura que es diu Informàtica, sinó que la introducció de les noves tecnologies es fa de forma transversal. A l’hora que aprenen Ciències Naturals, també estan aprenent a fer anar un ordinador.

Com estan responent els alumnes?

Força bé. Al principi es pensaven que fent classes amb portàtil, treballarien, però també jugarien. Amb el pas del temps han vist que el PC Tablet és una eina de treball més, i no pas una joguina. Cadascú té el seu ordinador i el cuida molt perquè sap que és un material molt valuós. D’altra banda, les classes que fan amb aquesta eina són molt enriquidores, ja que són molt més interactives, i els alumnes estan treballant en grup constantment.

Com va sorgir la idea?

Va sorgir de tots els professors de la ZER, però especialment de la seva directora, la Núria Burgada, i del professor Miquel Moyà, que tenen un major nivell d’informàtica. Es van acollir a un pla d’autonomia de centres que preveia reforçar la implantació de les Tecnologies de la Informació i el Coneixement (TIC) a les escoles rurals. Van creure que una bona manera de fer-ho era realitzant algunes assignatures amb ordinador, i així es va fer. Un aspecte a destacar és que la ZER Baridà Batllia és la primera escola pirinenca en fer-ho, i la tercera de tot Catalunya.

El fet que es dugui a terme en un ambient rural, influeix?

En un ambient rural sempre hi ha més dificultat per accedir a les noves tecnologies. Un aspecte positiu d’aquest projecte és que els nens estan presionant els seus pares perquè els comprin un ordinador. Això fa que les noves tecnologies penetrin més fàcilment a les cases. De fet, des de que fem aquest projecte, molts pares s’han interessat per la qüestió, i estem plantejan-nos fer un curset d’informàtica per a ells.

Fins quan es mantindrà aquest projecte?

En principi, tenim una ajuda fins el 2010. Aleshores, el Departament d’Educació valorarà la feina feta, i decidirà si ens amplia el contracte o no. De moment, el que ja és nostre són els ordinadors, que els vem comprar amb diners del Ministeri d’Educació, però depenem de les ajudes del Departament per fer-ne el manteniment, seguir formant els professors, pagar l’accés a internet, etc. Esperem poder continuar més ennllà del 2010.